Gedragstherapie

1. Sommige gedragsproblemen zijn niet op te lossen door het volgen van een cursus op een hondenschool. Het inzetten van professionele hulp is dan een logische volgende stap. Gedragstherapeuten werken vanuit uw thuissituatie en geven individuele hulp en begeleiding om het probleemgedrag van uw hond te verhelpen en/of te voorkomen.

2. Een hond koopt u voor zijn leven, de aankoop van een ras dat niet bij u past kan voor veel problemen zorgen. Mensen kopen sneller een hond dan een wasmachine, beide hebben dezelfde prijs, maar bij een wasmachine wordt nog gekeken of hij aan onze eisen voldoet, een hond wordt vaak impulsief gekocht met alle problemen van dien.

Een rashond of een kruising? Wat zijn de voor- en nadelen? Er zijn een aantal rassen/kruisingen die -als zij geen stamboom hebben- in beslag genomen kunnen worden of niet mee mogen op vakantie in het buitenland. Bezint voor u begint. De kranten staan vol met verhalen over in beslag genomen honden. Een pup of een volwassen hond? Voor beide zijn er voor- en nadelen, afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden.

Er bestaan bijna 400 hondenrassen allemaal met hun eigen typerende kenmerken.
Er zijn rassen die veel beweging nodig hebben, andere rassen hebben veel vachtverzorging nodig, Groot of klein, veel of weinig haar, jachthond, waakhond, huishond, noem maar op. Er zijn rassen die niet los mogen lopen (bepaalde rassen is bij de Wet verboden).

Wilt u met de hond gaan sporten/trainen of wilt u hem alleen als huishond? Waar koopt u een hond? Bij een handelaar die veel rassen verkoopt maar goedkoper is, of bij een fokker aangesloten bij een rasvereniging die zorgvuldig volgens de regels fokt, en dus duurder is? Allemaal keuzes die u moet maken.

Door het invullen van een test en uitgebreide vragenlijst komt u tot de juiste beslissing.
Gedrag- en puppytesten geven aanvullende informatie over het karakter/aanleg van de hond.

3. U heeft zorgvuldig een hond van uw keuze gekocht, maar nu moet de hond nog opgevoed worden. Een pup is niet alleen maar leuk, hij bijt ook in je handen, zit de kinderen achterna, bijt spullen kapot en is ook niet zindelijk. Om probleemgedrag te voorkomen is het belangrijk dat u weet hoe uw hond denkt en leert.

Opvoeden begint op het moment dat de pup in huis komt; eigenlijk al voor dat hij er is!
Vooraf moeten de regels en afspraken op papier staan en iedereen binnen het gezin moet zich daar aan (kunnen) houden.
Dat kunnen regels zijn zoals wie laat de pup uit, wie verzorgt hem en wie geeft hem eten.
Maar ook….. wat mag de pup wel en niet? Mag hij op de bank, tegen je opspringen en blaffen.
Puppyklein is een lieve baby, maar hij is wel een hond en geen kind.

4. Privé-training is de oplossing als u geen tijd heeft om naar een hondenschool te gaan.
Misschien heeft u liever privé-training omdat u en uw hond zich dan beter kunnen concentreren. U wilt de hond één bepaalde oefening aanleren? Leren zwemmen, in huis de ‘plaats’ oefening? Alles is mogelijk.

5. Kind en hond, vaak gaat het goed maar nog vaker niet.
De belangrijkste reden voor herplaatsing van honden is hun gedrag naar kinderen.
Laat u niet misleiden door de rasomschrijving van uw favoriete ras, de Boxer en Labrador staan bekend als dé kindvriendelijke hond.
Een Boxer of Labrador is niet kindvriendelijker dan de gemiddelde hond. De tolerantie drempel van deze rassen ligt misschien iets hoger, maar beide zijn vriendelijk, lomp, en kunnen eten en speeltjes bewaken.

Elk jaar worden er honderden kinderen gebeten door een hond. Meestal door hun eigen hond.
Miscommunicatie tussen beiden is een van de grootste redenen van bijtgedrag.
Wat mogen kinderen wel/niet met de hond doen? Hierbij is het cruciaal van belang te weten hoe een hond denkt en leert.
Angst voor honden komt in onze samenleving veel voor.

Door middel van een (namaak) hond kan uw kind leren om honden minder bedreigend te vinden.
Maar ook…. hoe moet uw kind met een hond omgaan, wat moet hij wel en niet doen met een hond.
Kinderen die bang zijn voor honden worden vaker gebeten.
Het bange gedrag van het kind wekt een prikkel op bij de hond.
Inzicht in het leergedrag van de hond, stressignalen herkennen en onderkennen is zeer belangrijk voor zowel het kind als de ouders.
Wat is de hierin de taak en verantwoordelijkheid van de ouders?

Uw kind leert door middel van mijn kindvriendelijke hond zijn angsten te overwinnen.
Mijn kindvriendelijke hond heeft een officieel certificaat van de Sofhia Stichting, zij testen honden op hun kindvriendelijkheid/ stressbestendigheid en gehoorzaamheid.

6. Een nestje fokken? Leuk? En er zijn veel mensen die wel een pup van uw hond willen hebben. Maar als die pups er nu eenmaal zijn? Veel mensen haken dan af. En u blijft met uw pups zitten.
Want er is een overschot aan honden, asiels zitten bomvol.
En wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken?

Voldoet uw hond aan de gedrag- en gezondheidseigenschappen die worden gesteld door de rasvereniging? Op welke leeftijd mag uw hond een nestje krijgen? Hoe zoekt u een geschikte vader uit? Hoe weet u dat uw hond dekrijp is? Wat zijn de kosten van een dekking? Wat moet u wel en niet doen bij de bevalling?

Stel dat u een dierenarts nodig heeft. Wat zijn de kosten daarvan. Wat zijn uw verantwoordelijkheden als fokker van een nestje? Kosten inentingen, chippen, speciale voeding, aanvragen stamboom. En…..hoe vindt u een goed adres voor de pups?

7. Begeleiding van huishonden bij mensen met beperkingen. Voor mensen die bijvoorbeeld rolstoelgebonden zijn, epilepsie hebben of doof zijn. Door mijn jarenlange ervaring als hoofdinstructeur bij Stichting Hulphond Nederland kan ik u helpen om uw hond op te voeden tot een sociale (huis) helpende hond.

Voor vragen als waar koop ik een geschikte pup, hoe zoek ik een geschikte pup/hond uit, hoe voed ik hem op tot sociale hond en hoe leer ik hem bepaald handelingen aan, zoals het lopen naast een rolstoel, spullen naar u toe brengen, deuren openen en meer handelingen, kunt u bij mij terecht voor deskundig advies.

Hoe werkt een gedragstherapeut?

Het werk van een gedragstherapeut begint altijd met het afnemen van een uitgebreide anamnese.
Tijdens dit gesprek, bij de eigenaar thuis, verzamelt de gedragstherapeut niet alleen gegevens over het probleemgedrag, maar ook gegevens van de hond in allerlei andere situaties.
Tijdens dit consult wordt de hond geobserveerd evenals de wijze waarop de eigenaar met zijn hond omgaat.
Indien nodig wordt er wandeling buiten gemaakt om ook daar het gedrag van de hond in combinatie met de eigenaar te observeren.
Alle gegevens worden aangetekend op een speciaal voor gedragstherapeut ontwikkeld formulier.

Na deze informatie is de gedragstherapeut in staat de oorzaak van het gedragsprobleem toe te lichten en wordt in overleg met de eigenaar een behandelplan opgesteld. Het is belangrijk dat de eigenaar inzicht krijgt in het ontstaan van het probleemgedrag en de factoren die daarbij een rol hebben gespeeld.

Door individueel gerichte adviezen leert de eigenaar stapsgewijs op een andere manier met de hond om te gaan. Indien nodig kunnen hulpmiddelen ingezet worden. Ook kan in overleg met de dierenarts gedragsmedicatie gegeven worden ter ondersteuning van de therapie.

De kans van slagen van een therapie hangt mede af van de motivatie en inzet van de eigenaar.

Veel voorkomend probleemgedrag:

  • Agressie naar mensen (vooral kinderen), andere honden en dieren.
  • Het niet alleen kunnen zijn.
  • Angst voor mensen, kinderen, dieren en specifieke geluiden.
  • Trekken aan de lijn, niet komen als hij geroepen wordt, spullen kapot bijten.
  • Jagen achter dieren, mensen en voertuigen.
  • Verdedigen van bijvoorbeeld eigen plaats, voerbak en speeltjes.
  • Onnodig blaffen, het niet zindelijk zijn en schooien naar voedsel.

Gedragstherapeuten aangesloten bij de Vereniging Alpha zijn verplicht zich te houden aan de Gedragscode. Voor meer informatie over deze code klikt u op de link van Alpha :http://honden-gedragstherapie.nl.